Menu Filter
Filter restaurants

Over Lekker

Lekker is een objectieve en onafhankelijke restaurantgids. Dat betekent dat wij geen belangen hebben in de restaurantwereld of betrokken zijn bij horeca-organisaties. Lucratieve aanbiedingen van restaurateurs – hoe verleidelijk ook – slaan wij altijd af. Het aanbod om de rekening niet te betalen uiteraard ook.

De Top-500 is ook dit jaar weer samengesteld uit de kritische rapportages van onze 55 professionele rapporteurs. Doorgewinterde proevers, met vaak een achtergrond in de horeca of wijnwereld. Kritische eters die zich met de eisen van onze lezers kunnen identificeren. Voor al onze rapporteurs geldt dat ze niet hoeven te leven van hun werkzaamheden voor Lekker. Bovendien werken ze te allen tijde anoniem: ze rekenen gewoon af en schrijven thuis een uitgebreid rapport.

Mieke van Laarhoven en Ton de Zeeuw, beiden culinair journalist met een lange staat van dienst en al jaren werkzaam achter de schermen van Lekker, hebben samen met een team van deskundige proevers de hoofdredactie geadviseerd en ondersteund bij het bepalen van de Top-100 en de Top-10.

De restaurants die wij bezoeken worden beoordeeld op basis van 60 aandachtspunten. Voorbeelden daarvan zijn: opbouw van de menukaart, kwaliteit van de gerechten en de gebruikte producten, presentatie, gastvrijheid, wijn-behandeling en wijnadviezen. Maar ook op ontvangst, brood, water, koffie, -friandises, -interieur, reserveringen en serviesgoed wordt gelet. Meer in detail draait het om wijn-spijscombinaties, vakkennis van de bediening, de opbouw van de gerechten, presentaties en om de kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten en de balans van het totaal.

Restaurants die in Lekker staan, worden minstens één keer per jaar bezocht. Restaurants die in de Top-100 staan kunnen rekenen op twee bezoeken per jaar. In de Top-10 kan dit aantal oplopen tot vier bezoeken per jaar. Dat is veel werk en vraagt een royaal redactiebudget. Maar het is en blijft de enige manier om tot een gefundeerd oordeel te komen.

Lekker is kritisch. Ook in tijden dat het met de economie wat minder gaat. Wij vinden het belangrijk dat je niet wordt teleurgesteld tijdens een diner buiten de deur. Gebeurt dat wel, dan is kritiek op zijn plaats. Dat is niet altijd leuk voor de restaurateur. Maar Lekker is er voor de lezer, niet voor de restaurateur. Bovendien is onze kritiek te allen tijde opbouwend: een restaurant met de grond gelijkmaken is namelijk iets anders dan een recensie schrijven. En kritiek of niet, alle restaurants die opgenomen zijn in Lekker zijn de moeite waard om te bezoeken.

Dat wij ons oordeel mede baseren op de verslagen van onze rapporteurs betekent niet dat wij jouw mening niet willen horen. Heb je onvergetelijk lekker gegeten? Of juist tenenkrommend slecht? Laat het ons weten en mail je ervaring naar lekker@pijpermedia.nl.

Gouden sticker
Restaurants die in Lekker500 staan zijn te herkennen aan de gouden Lekker500-sticker 2018. Let goed op het jaartal van de sticker! Oude stickers zeggen namelijk niets over de ­huidige kwaliteit van een restaurant.