Menu Filter
Filter restaurants

Snuffelstage

In Parijs krijgen amateurkoks de kans één dag de chef te spelen in een restaurant in de Bastille. Onder de naam 1 Jour, 1 Chef kunnen kookliefhebbers ervaren hoe het is om een restaurant te runnen. Natuurlijk is er een team van experts aanwezig, maar de amateurchef kiest het menu, de ingrediënten en het kookproces.

Lees meer →

Jouw restaurant, mijn restaurant

Het heeft iets weg van het televisieprogramma ‘jouw vrouw, mijn vrouw’, waarbij de vrouw des huizes met een ander huishouden ruilt. Vaak met verrassend nieuwe inzichten als resultaat. Rik Jansma van de Basiliek in Harderwijk kwam er tijdens een vakantie achter dat hij iets anders wilde – ‘reuring in de hut’. Samen met Pieter Bosters […]

Lees meer →

Koks & keukens

Topkoks zijn de nieuwe popsterren. Dat heeft de keukenwereld ook ontdekt en zo verbinden zij graag een grote chef aan hun product. Twee van de Lekker Top-10 chefs hebben dit nieuwe jaar al een passende samenwerkingsvorm gevonden. Jonnie en Thérèse de Boer van de Librije zijn een samenwerking aangegaan met Miele.

Lees meer →

Vegetarische woensdag

In de Keuken van Floris in Rotterdam is onlangs verbouwd en heeft nu ook de weekplanning ook volledig omgegooid. Zo is de GEHAKTDAG op woensdag (eerste en derde woensdag van de maand) ontstaan: op deze dag serveren ze alleen vegetarische gerechten. En niet één gang, maar meteen negen gangen.

Lees meer →

Verhuizing

2-sterrenkok Moshik Roth verhuist dit jaar naar het Oosterdokseiland. In april staat hij voor het laatst achter het fornuis bij &Moshik in Overveen en daarna opent hij samen met Salem Samhoud &samhoud places.

Lees meer →

Chalet Royal gaat weer open in 2013

Chalet Royal in ‘s-Hertogenbosch gaat weer open (in 2011 op plaats 59 in de Top-100). Het restaurant moest de deuren afgelopen zomer sluiten om plaats te maken voor een groot advocatenkantoor, alleen kregen zij de vergunning niet rond. De gemeente wil het gebied herinrichten met de nadruk op horeca en daar past Chalet Royal natuurlijk mooi […]

Lees meer →

Foodtrend

In Lekker 2012 vertelde Hans Steenbergen over de Aziatische opmars naar Europa: ‘In een stad als Ho Chi Minh is driekwart van de bevolking jonger dan 20 jaar. Dat geeft zo’n andere energie dan onze vergrijzende samenleving.

Lees meer →

Hoofdinspecteur Wynand Vogel neemt afscheid van restaurantgids Lekker

Na 11 jaar neemt Wynand Vogel (68) afscheid als hoofdinspecteur van restaurantgids Lekker. Een aantal jaren geleden gaf hij aan zijn werkzaamheden te willen afbouwen. Voor het verschijnen van Lekker 2012 had hij besloten dat dit zijn laatste gids zou zijn. Vogel: ‘Ik ben drie jaar langer hoofdinspecteur geweest dan ik van plan was. Ik […]

Lees meer →

Lekker app 2012

Nieuw in de appstore: Lekker 2012. Met daarin de 500 beste restaurants van Nederland, aangevuld met prachtige sfeerbeelden, handige informatie en navigatie. Voorheen was alleen de Top 100 voorzien van beeld, nu kunnen alle 500 Lekker restaurants hun inrichting laten zien. ‘De app is dé manier om alvast te genieten van een bijzondere avond uit. […]

Lees meer →

Nieuw kookboek voor Sergio Herman

Sergio  Herman zit niet stil. Los van het runnen van het nummer 1 restaurant in Lekker Top-100, ontwerpt hij ook nog eens een keuken en is hij druk met de voorbereidingen voor zijn nieuwe restaurant in Antwerpen. Een boek mag natuurlijk niet achterblijven: dus is er Sergiology.

Lees meer →

Lars winnaar Prix Taittinger

Het kan niet op voor chef de cuisine Lars van Galen van De Bloemenbeek in De Lutte. Binnengekomen in de Top-100 van Lekker op plaats 88, eind november een Michelinster en een dag later won hij in Parijs de internationale Prix Taittinger.

Lees meer →

Wynand Vogel Bokaal 2012

Het duurt nog even, maar op 13 februari zal de strijd losbarsten om de Wynand Vogel Bokaal 2012. Deze prestigieuze kookwedstrijd is alleen toegankelijk voor afgevaardigden van gerenommeerde sterzaken. In totaal zullen acht chefs meedoen.

Lees meer →

Verhuizing Schathoes

De eigenaren van Schathoes Verhildersum in Leens hebben besloten het restaurant te verplaatsen naar hun andere bedrijf, de Piloersemaborg. Een pijnlijke beslissing omdat ze daar maar liefst 17 jaar een succesvol restaurant runden.

Lees meer →

Kaviaarlijn voor Onno Kokmeijer

‘Ik heb een voorliefde voor kaviaar. Er zijn maar weinig ingrediënten die puur, zonder enige toevoeging, zo smaakvol zijn.’ Dit zegt Onno Kokmeijer van restaurant Ciel Blue (14 in Lekker Top 100). Begin december lanceerde hij zijn eigen kaviaarlijn.

Lees meer →

Wie verdient er een derde Michelinster?

Op 28 november worden de Michelinsterren in Nederland weer uitgedeeld. Geruchten gaan dat culinair Nederland er een derde Michelinster bij krijgt. Maar wie mag zich bij Oud Sluis en De Librije voegen? Eindelijk Beluga? Inter Scaldes in Kruiningen? De grote droom van Hans van Wolde? De Leest in Vaassen? Een naam die op websites veelvuldig […]

Lees meer →

Inauguratie Peter Klosse lector gastronomie

Smaakprofessor dr. Peter Klosse is vorige week geïnaugureerd als lector Gastronomie bij International Hospitality Management aan de Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Centraal staat de nieuwe wetenschappelijke benadering op het gebied van smaak en proeven.

Lees meer →

Nederland Europees kampioen

Vorige week vertrokken wedstrijdkok Guido Panjer en Tom Lamers (De Bokkedoorns) samen met Wynand Vogel en Waldrik Kremer van het Koksgilde naar Boedapest voor The Global Chefs Challenge (een zeer prestigieuze kookwedstrijd). Alwaar zij Europees Kampioen werden.

Lees meer →

Chinees wereldkampioenschap jonge chef-koks

Op 18 en 19 oktober vonden de wereldkampioenschappen voor jonge chef-koks plaats in Kunming, China. Ook wel Chinese Olympische kookkampioenschappen genoemd. Tijdens een groot culinair congres moesten de jonge chefs in 40 minuten een koud en een warm gerecht bereiden.

Lees meer →

Bocuse-lunch 27/11: voorproeven uit kerstbrochure slagerij De Leeuw

85 jaar is hij inmiddels. De Franse driesterrenchef Paul Bocuse. Bekend van restaurant l’Auberge du Pont de Collonges, diverse kookboeken en de Bocuse d’Or (de meest prestigieuze kookwedstrijd ter wereld). Arno Veenhof van Slagerij de Leeuw in Amsterdam vloog onlangs samen met culinair recensent Alain Caron naar Lyon voor een masterclass met Paul Bocuse.

Lees meer →

De Top-10 in beeld

De spectaculaire bekendmaking van de Lekker gids 2012, welke op 26 oktober 2011 plaatsvond, is de afgelopen dagen een veel besproken onderwerp. De ludieke manier van bekendmaking werd zeer gewaardeerd door de chefs!   

Lees meer →

Impressie guerrilla-actie bekendmaking Top-10 Lekker 2012

Afgelopen woensdag 26 oktober raasden twee Lekker teams, in twee BMW’s met chauffeur en fotograaf, onder leiding van hoofdredacteur Makkie Mulder en hoofdinspecteur Wynand Vogel door Nederland.

Lees meer →

Lekker 2012 morgen in de winkel!

Vandaag, 26 oktober 2011, wordt de 34ste editie van Lekker op een bijzondere manier gepresenteerd. Twee auto’s rijden door het hele land om de Top-10 te bezoeken.

Lees meer →

De 34ste editie van Lekker

Lekker 2012, de 34ste editie van dé restaurantgids van Nederland is samengesteld! Met, zoals we eerder meldden, 52 nieuwe restaurants. In de Top-20, waar het dringen is,  komen we 3 nieuwe namen tegen en een flink aantal verschuivingen.

Lees meer →

Pure C hoogste nieuwe binnenkomer

De redactie en vormgeving draaien op volle toeren. Het wordt nog net geen nachtwerk. Het is passen en meten en vooral checken, checken en nog eens checken. Maar alles zit er bijna in. In de gloednieuwe, dynamische Lekker 2012. In ieder geval staan er 10 nieuwe namen in de Top-100.

Lees meer →

52 nieuwe restaurants in Lekker 2012

Binnenkort verschijnt Lekker 2012 – dé restaurantgids van Nederland! Editie 34 alweer. Een nummer om niet te missen. Afgelopen jaar was ronduit turbulent, met positieve maar ook minder rooskleurige resultaten. De Lekker rapporteurs zijn verrast door zoveel beweging.

Lees meer →

Vegetarische restaurantweek

Het is al lang niet meer zo dat er uitsluitend in vegetarische restaurants zonder vlees en vis wordt gekookt. En het is ook al lang niet meer dat vegetariërs overal een kaassoufflé voorgeschoteld krijgen.

Lees meer →

No waste lunche bij Echoput

Aan De Academie voor Gastronomie ontvingen 24 op dinsdag 13 september hun diploma. De academie, die zich altijd al inzet voor no waste, verzorgde onder leiding van initiatiefnemer van de academie en restaurateur Peter Klosse en chefkok Leendert Scholtus van restaurant De Echoput in Hoog Soeren een feestelijke no waste-lunch. 

Lees meer →

Internationale topchefs & culinair manifest

Afgelopen weekend kwam de top 9 van wereldchefs bijeen in Lima. Alle 9 topchefs – van Ferran Adria (van inmiddels gesloten El Bulli) tot René Redzepi (Noma) – ondertekenden het samen opgestelde manifest dat kenbaar maakt hoe zij én hun opvolgers de culinaire wereld kunnen verbeteren.

Lees meer →

Eerste kookboek Niven Kunz

Niven Kunz, de Rijswijkse chef-kok van restaurant Niven, heeft recentelijk zijn delicatessenwinkel gesloten, maar een nieuw project wacht al op hem. Binnenkort publiceert hij namelijk zijn eerste kookboek.

Lees meer →

Over sauzen

Ook Erik van Loo, chef-kok van restaurant Parkheuvel (nummer 16 in de Lekker Top 100), mag zichzelf auteur gaan noemen. Eind van de maand brengt hij zijn boek ‘Sauzen’ op de markt.

Lees meer →